El pessari cervical redueix un 75% els parts prematurs

El pessari cervical redueix un 75% els parts prematurs

A Ginecologia CTD ens preocupem per la salut integral de la dona, especialment durant l’embaràs. Per això, volem parlar-te sobre una alternativa eficaç per prevenir el part prematur: el pessari cervical.

Què és un pessari cervical?

El pessari cervical és un dispositiu de silicona tou en forma d’anell o de copa que es col·loca a la vagina per sostenir el coll uterí i evitar que s’obri abans d’hora. Aquesta mesura preventiva està indicada per a dones embarassades amb antecedents de part prematur o amb un coll uterí curt o incompetent.

El pessari cervical s’introdueix a la part superior de la vagina entre les setmanes 12 i 24 de l’embaràs i es retira a les 37 setmanes. Es tracta d’un procediment senzill i mínimament invasiu que no requereix anestèsia i podria substituir el cercle cervical.

Com funciona el pessari cervical?

El pessari s’insereix a la vagina durant una consulta ginecològica rutinària. El procediment és senzill, indolor i no requereix anestèsia. Un cop col·locat, el pessari actua com un suport mecànic, mantenint el coll uterí tancat i prevenint el part prematur.

Quins són els beneficis del pessari cervical?

  • Redueix el risc de part prematur: Diversos estudis han demostrat l’eficàcia del pessari cervical per disminuir les probabilitats de part prematur en dones amb factors de risc.
  • Procediment no invasiu: A diferència d’altres opcions per prevenir el part prematur, com el cerclatge cervical, el pessari no requereix cirurgia ni anestèsia.
  • Fàcil col·locació i extracció: El pessari es col·loca i es retira durant una consulta ginecològica, sense necessitat d’hospitalització.
  • Millora la qualitat de vida: En prevenir el part prematur, el pessari contribueix a un embaràs més tranquil i a un millor estat de salut tant per a la mare com per al nadó.
Pessaris per evitar parts prematurs

En quins casos està indicat el pessari cervical?

El pessari cervical és una opció eficaç per prevenir el part prematur en els següents casos:

  • Dones amb antecedents de part prematur: Si has tingut un part prematur previ, el pessari pot ajudar-te a prevenir que torni a passar.
  • Coll uterí curt: Si el teu coll uterí és més curt del normal, el pessari pot proporcionar-li el suport necessari per mantenir-se tancat.
  • Incompetència cervical: Si el teu coll uterí s’afebleix o s’obre massa aviat durant l’embaràs, el pessari pot ajudar-te a mantenir-lo tancat.

Quins són els riscos del pessari cervical?

Com qualsevol procediment mèdic, l’ús del pessari cervical comporta alguns riscos potencials, encara que generalment són lleus i poc freqüents. Entre ells podem mencionar:

  • Infeccions vaginals: El pessari pot augmentar el risc d’infeccions vaginals, per la qual cosa és important seguir les instruccions del teu ginecòleg per mantenir una bona higiene vaginal.
  • Molèsties o sagnat: Algunes dones poden experimentar molèsties o sagnat lleu després de la col·locació del pessari. Aquests símptomes solen desaparèixer per si sols en uns pocs dies.
  • Expulsió del pessari: En alguns casos, el pessari pot expulsar-se accidentalment de la vagina. Si això succeeix, deus comunicar-te amb el teu ginecòleg de manera immediata.

Com saber si el pessari cervical és adequat per a mi?

Si estàs embarassada i et preocupa el risc de part prematur, consulta amb el teu ginecòleg per determinar si el pessari cervical és una opció adequada per a tu. Durant la consulta, el teu ginecòleg avaluarà el teu historial mèdic, realitzarà un examen físic i t’explicarà els beneficis i riscos del procediment.

A Ginecologia CTD disposem d’un equip de ginecòlegs experts en la col·locació i seguiment del pessari cervical. Brindem atenció personalitzada i de qualitat per ajudar-te a tenir un embaràs segur i saludable.

No dubtis a contactar amb nosaltres per programar una cita i rebre més informació sobre el pessari cervical i com pot ajudar-te a prevenir el part prematur.