La copa menstrual: una solució sostenible i còmoda per al teu cicle

La copa menstrual: una solució sostenible i còmoda per al teu cicle

Una copa menstrual és un dispositiu de silicona flexible en forma de campana que s’insereix a la vagina per recollir la sang menstrual. Es considera una alternativa sostenible i reutilitzable als tampons i a les tovalloletes higièniques.

Com funciona la copa menstrual

Per utilitzar una copa menstrual, doblega-la i insereix-la a la vagina. Un cop a dins, la copa s’obrirà i s’adherirà a les parets vaginals, creant un segell per recollir la sang menstrual. Pots buidar la copa cada 4-12 hores, segons el teu flux. Per retirar-la, agafa la tija i estira suaument fins que la copa surti. Renta la copa amb aigua i sabó abans de tornar-la a inserir.

Beneficis de la copa menstrual

Hi ha molts beneficis d’utilitzar una copa menstrual:

 • És reutilitzable: Una copa menstrual pot durar fins a 10 anys, el que significa que estalviaràs diners a llarg termini en comparació amb els tampons i les tovalloletes higièniques.
 • És sostenible: Les copes menstruals no generen residus, com els tampons i les tovalloletes higièniques, que poden trigar anys a descompondre’s.
 • És còmoda: Les copes menstruals es poden portar durant hores sense molèsties i no causen sequedat.
 • És segura: Les copes menstruals estan fetes de silicona de grau mèdic i no s’ha demostrat que causin cap efecte secundari perjudicial.

Com escollir una copa menstrual

Hi ha moltes marques i mides diferents de copes menstruals disponibles, per tant, és important triar la que millor s’adapti a tu. Tingues en compte la teva edat, flux i estil de vida a l’hora de prendre la teva decisió. Pots trobar guies de mides en línia o consultar amb un professional sanitari.

Consells per utilitzar una copa menstrual

Si estàs pensant a provar una copa menstrual, aquí tens alguns consells:

 • Renta’t les mans abans d’inserir o retirar la copa.
 • Doblega la copa per facilitar la seva inserció.
 • Relaxa’t i deixa que la copa s’adapti a la teva forma vaginal.
 • No empenyi la copa massa amunt.
 • Buida la copa regularment, segons el teu flux.
 • Renta la copa amb aigua i sabó abans de tornar-la a inserir.
 • Esterilitza la copa almenys una vegada al mes.

Amb una mica de pràctica, trobaràs que la copa menstrual és una manera còmoda, sostenible i econòmica de gestionar el teu període menstrual.

Productes menstruals reutilitzables gratuïts a Catalunya: quins tipus hi ha i com aconseguir-los

Per aconseguir un d’aquests productes sense pagar res has de tenir accés o descarregada l’aplicació “La Meva Salut” i obtenir un codi QR que s’haurà de presentar a la farmàcia.

Per obtenir el codi QR, adreceu-vos a l’apartat de “Novetats: La meva regla, les meves regles” a “La Meva Salut”, ja sigui a través de la pàgina web o l’aplicació mòbil. Si el codi no està visible, pots sol·licitar-ho mitjançant un formulari a la mateixa aplicació.

Quan tinguis el codi QR dirigeix-te a qualsevol farmàcia. El lliurament del producte és immediat si la farmàcia té unitats disponibles; altrament, estarà disponible en un màxim de 48 hores després de l’encàrrec.

El codi QR es bloquejarà temporalment després de reservar el producte i s’activarà novament en recollir-lo a la farmàcia. Aquest codi estarà actiu a “La Meva Salut” fins que se sol·liciti i es desactivarà després del lliurament.

El codi QR no té data de caducitat i estarà disponible fins al 2025.

L’acció “La meva regla, les meves regles” permet triar entre unes calces menstruals, una copa menstrual o dues compreses de roba. Cada persona pot triar un d’aquests productes i endur-se’l de forma gratuïta. Tanmateix, cal saber quin és el producte més adequat segons les necessitats de cada persona per poder fer una bona elecció.

Conclusions

La copa menstrual és una alternativa excel·lent als productes menstruals tradicionals. Ofereix beneficis significatius en termes de sostenibilitat, economia i salut. Amb una mica de pràctica, pot esdevenir una part essencial de la teva rutina mensual. Opta per una copa menstrual i contribueix a un futur més net i saludable.